1. Högkulturer
Avsnitt 1 - Högkulturer, Säsong 1
När vi pratar om forntida Egypten är det främst faraoner, mumier och pyramider som får ta plats. Vi tittar närmare på en av Egyptens mest väldokumenterade byar, Deir el-Medina, och djupdyker i hur den vanliga människan hade det här under högkulturen.
2. Europeisk kolonisation
Avsnitt 2 - Europeisk kolonisation, Säsong 1
I samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen började europeiska länder kolonisera stora delar av världen. Hur oskyldigt var egentligen Sverige i de här sammanhangen?
3. Vetenskap och religion
Avsnitt 3 - Vetenskap och religion, Säsong 1
Kyrkan hade en ohotad position både hos människa och samhälle fram till att vetenskapen började ta plats på 1600-talet. Men vad hände när det man tidigare litat blint på inte längre var den enda sanningen?
4. Industrialiseringen
Avsnitt 4 - Industrialiseringen, Säsong 1
Samtidigt som industrialiseringen blomstrade med nya industrier, nya tekniska uppfinningar och maskiner så var barnarbetet som mest utbrett. Barnen arbetade långa dagar med farliga arbetsuppgifter och kom ofta hem till ett trångt och smutsigt hem utan tid för lek.
5. Första världskriget
Avsnitt 5 - Första världskriget, Säsong 1
När Storbritanniens män drog ut i krig kom kvinnorna att fylla deras platser på arbetsmarknaden. Där skapades en sammanhållning och gemenskap som kom att bli viktig för den framtida kvinnokampen.
6. Andra världskriget
Avsnitt 6 - Andra världskriget, Säsong 1
Utan hjälp från de länder som stormakterna hade koloniserat hade förmodligen andra världskrigets historia sett annorlunda ut.
7. Demokrati och välfärd
Avsnitt 7 - Demokrati och välfärd, Säsong 1
Visionen om folkhemmet var att Sverige skulle bli ett land där alla var inkluderade och levde jämlikt. Så blev det dock inte för dem som tillhörde de så kallade undantagsgrupperna. Hör om hur hbtqi-personer fängslats och spärrats in genom historien, och hur samma grupp sakta men säkert får det bä...
8. Kalla kriget
Avsnitt 8 - Kalla kriget, Säsong 1
När stormakterna kapprustade under kalla kriget så hade ländernas ungdomar ett helt annat fokus. Den sovjetiska subkulturen stilyaga provocerade föräldrar och andra auktoriteter och ansågs vara en fara för den sovjetiska ideologin. I USA engagerade sig unga amerikaner för att påverka den politisk...
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback