1. Avsnitt 1
Avsnitt 1, Säsong 1
Vad är kunskap? Åsikterna om vad som är nödvändigt kunnande har förändrats under seklerna. Vi har gått från Platons absoluta kunskapsbegrepp till den postmoderna, relativistiska kunskapssynen.
2. Avsnitt 2
Avsnitt 2, Säsong 1
Vad är bildning? I början av 1800-talet ges även forskningen plats i undervisningen, för att bättre förbereda människorna för framtiden. Vilken relevans har det moderna bildningsbegreppet idag?
3. Avsnitt 3
Avsnitt 3, Säsong 1
Vad är etik? Visdom, förnuft, konsekvens och ansvar är några av hörnstenarna i den moralfilosofiska debatten. Men vilken etisk ståndpunkt ska få utgöra norm? Och kan etiska koder läras ut?
4. Avsnitt 4
Avsnitt 4, Säsong 1
Vad är skolans roll i samhället? 1800-talets skola skulle leverera lydiga arbetare - idag ser man gärna kreativa entreprenörer i bänkarna. Skolan har alltid varit en arena för ideologiska motsättningar och politikers genomgripande förändringar.
5. Avsnitt 5
Avsnitt 5, Säsong 1
Vad är betyg? Ett utbildningssystem utan betyg är svårt att föreställa sig, ändå är ämnet ständigt uppe till debatt. Hur ska vi tänka när det gäller det komplicerade sambandet mellan betyg och bedömning?
6. Avsnitt 6
Avsnitt 6, Säsong 1
Zygmunt Bauman om kunskap, bildning och ansvar. Vi får följa ett samtal med Bauman som sträcker sig över utbildningsfrågor och bildning, via shopping och konsumism till moraliskt ansvar och mediekultur.
7. Avsnitt 7
Avsnitt 7, Säsong 1
Dylan Wiliam om lärandets vitala verktyg. Samhället blir alltmer komplicerat, vilket ställer högre krav på eleverna och därmed även på lärarna. Det menar Dylan Wiliam, professor emeritus vid University of London.
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback