1. Mars Makalös - berättelsen om Erik XIV och världens största krigsskepp
Avsnitt 1 - Mars Makalös - berättelsen om Erik XIV och världens största krigsskepp, Säsong 23
Det var en sensation i den marinarkeologiska världen när det mytomspunna krigsskeppet Mars Makalös hittades på botten av Östersjön sommaren 2011, efter nära 450 år av fruktlöst sökande. Mars var större än Vasaskeppet.
2. Drönarnas tid
Avsnitt 2 - Drönarnas tid, Säsong 23
Nu är drönarna här på allvar. Redan har flygtrafiken på ett par stora svenska flygplatser hindrats av att privatpersoner flugit sina obemannade farkoster i otillåtet luftrum.
3. Avsnitt 3
Avsnitt 3, Säsong 23
Drömmen om att sväva fram i gigantiska luftskepp har återuppstått. Nu när flygbränslet blir allt dyrare och utsläppen hotar klimatet har zeppelinarna återigen blivit heta. Billiga, klimatsmarta och starka hävdar förespråkarna.
4. De bortglömda faronerna
Avsnitt 4 - De bortglömda faronerna, Säsong 23
Alla har hört talas om pyramiderna och faraonerna i Egypten, men nu träder en annan bortglömd dynasti fram - faraonerna i Sudan. Arkeologiska utgrävningar avslöjar hemligheterna kring hur Kushdynastin tog makten över egyptierna.
5. Slukhål
Avsnitt 5 - Slukhål, Säsong 23
I Florida, i februari 2013, öppnades ett gigantiskt hål upp i sovrummet hemma hos Jeffrey Bush när han låg och sov. Hela hans rum slukades av marken och hans kropp återfanns aldrig. Slukhål bildas i områden med kalksten.
6. Avsnitt 6
Avsnitt 6, Säsong 23
Aldrig tidigare har blivande föräldrar varit lika positivt inställda till medicinteknisk smärtlindring som de är just nu. Barnmorskeforskarna menar att trender styr förlossningsvården, inte vetenskap eller nya tekniska framsteg.
7. Hotet från rymdskrotet
Avsnitt 7 - Hotet från rymdskrotet, Säsong 23
År 2014 tvingades den internationella rymdstationen ISS att byta position tre gånger för att undvika kollision med dödligt rymdskrot. Bland alla satelliter som snurrar runt jorden finns hundratals miljoner skräpföremål - ett problem som vuxit enormt.
8. Mörk materia
Avsnitt 8 - Mörk materia, Säsong 23
Atomerna vi består av utgör bara fem procent av universum. Forskarna kallar resten mörk materia, men vad är det egentligen? Nu står vi inför en brytpunkt, om den inte visar sig snart är det kanske dags att ompröva vår världsbild.
9. Avsnitt 9
Avsnitt 9, Säsong 23
Om det finns intelligent liv i rymden borde man kunna se spår av det och dess tekniska innovationer, menar rymdforskare. Nu pågår jakten för fullt. Samtidigt grubblar andra forskare över hur vi ska prata med rymdvarelserna om de kommer hit.
10. Empati, att tänka med hjärtat
Avsnitt 10 - Empati, att tänka med hjärtat, Säsong 23
Vår förmåga att känna med andra är avgörande för människans civilisationer. Men varifrån kommer vår empatiska förmåga? För att förstå empatin har forskare gjort experiment med små barn, och även testat hur empatin fungerar hos möss och schimpanser.
11. Avsnitt 11
Avsnitt 11, Säsong 23
Ett par hundra svenskar har sökt sig till IS för att delta i ett blodigt, heligt krig långt borta. Men deras engagemang har mycket lite med religion eller styrd hjärntvätt att göra, menar forskarna.
12. De första folken - Afrika
Avsnitt 12 - De första folken - Afrika, Säsong 23
Idag är vi 7 miljarder människor på jorden, men var har vi våra rötter och vem var på vilken plats först? Med hjälp av modern genteknik och fossil försöker forskarna kartlägga människans väg ut ur Afrika.
13. De första folken - Amerika
Avsnitt 13 - De första folken - Amerika, Säsong 23
När de tidigaste människorna spred sig över världen blev den amerikanska kontinenten en utmaning att nå. Enorma hav och stora arealer med inlandsis blockerade vägen. Så hur lyckades de första amerikanerna ta sig dit?
14. De första folken - Europa
Avsnitt 14 - De första folken - Europa, Säsong 23
När Homo sapiens dök upp i det förhistoriska Europa fanns det redan människor där: neandertalarna. De två människotyperna var tillräckligt lika för att få barn tillsammans. Men när Homo sapiens vandrade in i Europa, kom maktbalansen att förskjutas.
15. Kan forskningen rädda världen från värmeslag?
Avsnitt 15 - Kan forskningen rädda världen från värmeslag?, Säsong 23
Vi möter forskarna som just nu tar fram teknik som sägs kunna hejda klimatförändringarna: Solceller som kan byggas in överallt, och gigantiska koldioxid-dammsugare som påstås kunna suga upp stora mängder koldioxid ur atmosfären.
16. Avsnitt 16
Avsnitt 16, Säsong 23
Det började som ett hemligt kinesiskt militärt projekt år 1969. Men forskaren Youyou Tus medicin mot malaria har nu räddat miljontals människoliv. Vi möter den mytomspunna kinesiska nobelpristagaren i Peking, och hennes kollegor i Japan och USA.
17. Avsnitt 17
Avsnitt 17, Säsong 23
I december 1911 utkämpades en episk duell, mellan den brittiske officeren Robert Scott och den norske äventyraren Roald Amundsen. Målet var att hamna i historieböckerna som den som först nådde Sydpolen. Det var en kamp färgad av nationell stolthet.
18. Avsnitt 18
Avsnitt 18, Säsong 23
Bortåt fem procent av alla kvinnor mår under några dagar så dåligt att de får svår ångest, en del blir deprimerade, andra aggressiva. De lider av PMDS, en allvarligare variant av PMS och en sjukdom som förr ofta avfärdades.
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback