8 Max von Sydow-mästerverk du inte vill missa
Max von Sydow gjorde under sitt yrkesverksamma liv stort avtryck i såväl svenska som internationella filmsammanhang. Rent genremässigt rörde han sig sömlöst mellan allt från tyngre draman till lite lättsammare filmer. Han hann med att medverka i långt över 100 filmer, men vi har valt ut några av våra favoriter som vi tycker att alla borde se någon gång i sitt liv.
I Ingmar Bergmans klassiker Det sjunde inseglet så spelar Max von Sydow riddaren Antonius Block, som efter ett korståg i det heliga landet återvänder till Sverige där digerdöden härjar. När döden dyker upp för att ta honom, så ber han om att få spela ett parti schack om sitt liv. Det var Det sjunde inseglet som ledde till både Ingmar Bergmans och Max von Sydows stora genombrott internationellt.
Oscar Schell är en nioårig pojke vars pappa dog i World Trade Center-attacken. En tid efter sin pappas död hittar pojken en nyckel i ett kuvert, gömd i en vas i sin pappas garderob. Oscar beslutar sig för att hitta låset till nyckeln och tar med sig sin 103-åriga vän (som spelas av Max von Sydow) på jakten – en jakt som leder det udda paret kors och tvärs över hela New York. Max von Sydows insatser i filmen ledde till en Oscarsnominering.
I den här skräckklassikern baserad på William Peter Blattys roman så tar vi avstamp i ett lugnt storstadsområde. I ett elegant hem drabbas en ung flicka av en oförklarlig och mystisk åkomma. Varken läkare eller själsläkare förstår vad som händer. Mamman, som också är en stor filmstjärna, ber i ren desperation den katolska prästen Lankester Merrin, som spelas av Max von Sydow, om hjälp.
1971 var ett bra år för filmsverige. Det var inte bara den klassiska Utvandrarna som hade premiär, utan även Hasse & Tages komedi Äppelkriget. Inte helt otippat så medverkade Max von Sydow i båda dessa. I komedin "Äppelkriget" får vi se hur en rik, schweizisk direktör reser till Skåne för att omvandla byn Änglamark till en nöjespark. Men han räknade inte med att lokalinvånarna skulle organisera sig och göra motstånd.
Ingmar Bergmans Jungfrukällan från 1960 utspelar sig på 1300-talets Sverige, där jungfrun Karin blir våldtagen och mördad. Hennes mördare söker senare omedvetet husrum hos Karins föräldrar, där Max von Sydow spelar pappan.
Max von Sydow medverkade i många draman i sin karriär, men desto färre framtidsdystopier. Men vi fick i alla fall se honom i en - Minority Report. Steven Spielbergs science fiction-succé från 2002 utspelar sig i slutet av 2000-talet, då avancerad teknik kan förutspå brott innan de begås. En polis som arbetar inom mordroteln blir anklagad för ett mord han inte utfört än och tvingas ge sig ut på flykt för att bevisa sin oskuld.
Många svenskar känner förstås till Utvandrarna från 1971 redan. I Jan Troells filmatisering av Mobergs romansvit tolkar Max von Sydow Karl Oskar, som lämnar utfattiga Småland för att bege sig till Amerika tillsammans med sin fru Kristina. Filmen vann en Oscar samma år i kategorin "Bästa utländska film".
Pelle Erövraren från 1987 blev en succé, både för regissören Bille August men även för Max von Sydow, som bland annat vann en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. I filmen ser vi hur Lasse och sin son Pelle anländer som invandrare till Bornhom i slutet av 1800-talets slut i hopp om finna ett bättre liv. Trots motgångar vägrar de ge upp sin dröm om att hitta ett bättre liv än det de lämnade bakom sig i Sverige.
Letar ni efter något annat så hittar ni tusentals film- och serietitlar här.