Redaktören tipsar – 5 bra musikaliska biografier
Musik är något som ständigt är närvarande i våra liv på ett eller annat sätt. Oavsett favoritgenre och smak så finns den alltid där för oss. Många klarar sig inte utan den hur som helst, därför kände jag att det var dags för en lista med musikaliska draman eller biografier som jag gillar. Det utlovas kärlek, dans, tårar och en hel del musik förstås.
Rocketman från 2019 är berättelsen om legendaren Elton Johns liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin. I rollen som Elton John ser vi Taron Egerton, som vi bland annat känner igen från Kingsman-filmerna. Rocketman är, enligt mig, den bättre i en grupp av liknande biografier som Bohemian Rhapsody och Elvis bland annat. Mindre glättigt, mer djuplodande och smartare skildrat än sina syskonfilmer. Rekommenderas.
Den ofattbart begåvade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i polska Warsawa under nazisternas utbredning över Europa. Medan hans familj tas till fånga och skickas iväg till arbetsläger, så lyckas Wladyslaw fly undan och gömma sig bland stadens ruiner. Hans livshistoria skildras i Roman Polanskis hyllade och kritikerrosade film The Pianist. Filmen har visserligen några år på nacken, men är lika kraftfull än idag. Utan några större konstnummer får vi ta del av lidandet, det obeskrivliga mörkret men på samma gång också människans välvilja som lyser som en fyr i natten. Det är smärtsamt och briljant långa stunder. Man får inte inte ha sett The Pianist.
Den tyska fotografen Anton Corbijn är kanske mest känd för sina stilbildande, svartvita porträtt av världskändisar – David Bowie, Bob Dylan, Kate Bush bland många andra. Han har också en intressant film på sitt CV, där musiken också hamnar i fokus – Control. En skildring av det kultförklarade bandet Joy Division och dess frontfigur Ian Curtis. På samma gång som Corbijn skapar en musikalisk biografi lyckas han också skildra ett liv som innehöll det mesta: tuffa motgångar, epilepsi, otrohet och en allt för tidig död. Allt i svartvitt, förstås.
Monica Zetterlund tillhör den svenska musikhistoriens absoluta toppskikt. I det här biografiska dramat får vi följa stjärnan under den period på 60-talet då hon gick från ensamstående mamma och telefonist i värmländska Hagfors till ett utsvävande liv i Stockholm och som Jazzsångerska i New York. I rollen som Monica Zetterlund ser vi Edda Magnason, som gör en strålande insats och blir på något sätt filmens stadga. Monica Z är en sällsam skildring av en av våra stora stjärnor, där både glädje, värme och svärta får plats under samma tak.
Dags för dagens andra musikaliska biografi om en konsertpianist – men den här gången förflyttar vi oss från andra världskrigets Europa till USA och 50-talet. Där ska den högutbildade och världsberömda pianisten Don Shirley ge sig ut på turné i landets södra delar, som då fortfarande är öppet rasistiskt. Därför anlitar Don Shirley en livvakt och chaufför: tuffingen Tony Lip. Visserligen är han inte särskilt smart, men han vet hur man överlever och har hjärtat på rätt ställe. Under resan tvingas de lägga undan sina meningsskiljaktigheter när de konfronteras av rasism, fara och oväntad medmänsklighet. Även om filmens grundton är lättsam så ger den tittaren en historisk inblick i hur pass illa ställt det var – och i viss mån fortfarande är – i vissa delar av USA. Viggo Mortensen och Oscarsbelönade Maharsala Ali hittar en fin dynamik och gör två gedigna insatser
I vår streamingguide hittar du tusentals filmer och serier för alla humör – så besök gärna den här!