Upphovsland: Sverige
1. Normkritisk vägledning
Avsnitt 1 - Normkritisk vägledning, Säsong 4
I läroplanen står det att lärare ska ge eleverna en undervisning som gör att de inte begränsas av traditionella föreställningar om kön, kulturell och social bakgrund i sina framtida studie- och yrkesval. Hur kan lärare arbeta med normkritik i sin studie- och yrkesvägledning?
2. Sex och samlevnad - hela skolans ansvar
Avsnitt 2 - Sex och samlevnad - hela skolans ansvar, Säsong 4
Enligt läroplanen ska sex- och samlevnadsundervisningen vara ämnesintegrerad. Trots det är det få skolor som tar ett helhetsgrepp om frågorna. Så hur gör man för att sex och samlevnad ska bli hela skolans ansvar?
3. Sex och samlevnad - religion och kulturskillnader
Avsnitt 3 - Sex och samlevnad - religion och kulturskillnader, Säsong 4
Enligt Skolinspektionen känner sig många lärare osäkra när de undervisar nyanlända elever i sex- och samlevnad. Hur kan man skapa en undervisning i ämnet som funkar för alla, oavsett kulturell och religiös bakgrund?
4. Sex och samlevnad - normer och HBTQ
Avsnitt 4 - Sex och samlevnad - normer och HBTQ, Säsong 4
Normer och HBTQ är en viktig del av sex- och samlevnadsundervisningen. Men enligt Skolinspektionen finns det en kompetensbrist hos lärarna inom området. Så vad krävs för att skapa en bra en undervisning i ämnet?
5. Övergrepp, trakasserier och samtycke
Avsnitt 5 - Övergrepp, trakasserier och samtycke, Säsong 4
Vi följer läraren Jenny Lindblad Persson som bland annat diskuterar samtyckeslagen med sin klass. Bengt Söderström, handläggare på stiftelsen Allmänna barnhuset, har varit med och tagit fram en handledning för skolpersonal om sexuella övergrepp.
6. Sex på nätet - porr, kränkningar och källkritik
Avsnitt 6 - Sex på nätet - porr, kränkningar och källkritik, Säsong 4
Dagens unga lever en stor del av sina liv på nätet. Att diskutera nätvanor är därför en viktig del av sex- och samlevnadsundervisningen. Men hur undervisar man om porr, gromning och att ha sex på nätet? Och hur kan man peka på riskerna utan att det blir skräckpropaganda?
7. Sex och samlevnad för lågstadiet
Avsnitt 7 - Sex och samlevnad för lågstadiet, Säsong 4
Att undervisa om sex och samlevnad i lågstadiet kan kännas både svårt och känsligt. Vad ska man ta upp och vad ska man undvika? Och hur pratar man om själva sexet med så unga elever?
8. Sex och samlevnad i särskolan
Avsnitt 8 - Sex och samlevnad i särskolan, Säsong 4
Sex och samlevnad handlar mycket om att tolka känslor, signaler och sociala koder. Sådant kan vara extra svårt för vissa särskoleelever. Hur kan man då skapa en bra undervisning för särskolan?
9. Sex och samlevnad - elevinflytande
Avsnitt 9 - Sex och samlevnad - elevinflytande, Säsong 4
Elevinflytande är en framgångsfaktor i sex och samlevnadsundervisningen enligt Skolinspektionen. Hur kan man då jobba med elevinflytande för att lyfta ämnet?
10. Sex och samlevnad - relationer
Avsnitt 10 - Sex och samlevnad - relationer, Säsong 4
Relationer är det område inom sex och samlevnad som flest unga vill veta mer om. Men hur undervisar man om något så brett och komplext? I Angeredsgymnasiet gör lärarna egna filmer för att konkretisera ämnet.
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback