Upphovsland: Sverige
1. Avsnitt 1
Avsnitt 1, Säsong 22
Stonehenge är en av världens mest kända lämningar från stenåldern, men fortfarande den mest gåtfulla. Nu röntgas marken och nya spår framträder. Forskarna har använt den allra senaste tekniken för att detaljgranska hela landskapet kring monumentet.
2. Avsnitt 2
Avsnitt 2, Säsong 22
Det andra avsnittet om Stonehenge handlar om själva monumentet, ritualerna med människo-offer som måste ha skett där och varför det byggdes. Dessutom hur lyckades dåtidens arkitekter förflytta de 40 ton tunga stenblocken nästan fem mil till platsen?
3. Avsnitt 3
Avsnitt 3, Säsong 22
Att det kommer att bli ett stort vulkanutbrott på Island med förödande konsekvenser vet forskarna. Nu är arbetet inriktat på att ta reda exakt när och hur det kommer att se ut. Vi har följt med svenska vulkanforskare till utbrottens rand.
4. Kroppens husdjur
Avsnitt 4 - Kroppens husdjur, Säsong 22
Du är ett vandrande zoo. När en människa föds är majoriteten av kroppens celler mänskliga, men nästan direkt tar andra arter över. Hela 90 procent av cellerna hos en vuxen människa kommer från andra arter.
5. Kroppens husdjur
Avsnitt 5 - Kroppens husdjur, Säsong 22
I del två undersöks det djurplågeri vi utsätter våra inre organismer för. Penicillin, förändrad kost och en ny livsstil har gjort tillvaron för våra små inre vänner allt svårare.
6. Internets skuggsida
Avsnitt 6 - Internets skuggsida, Säsong 22
25 år efter att webben skapades pågår nu den stora striden om övervakningen på nätet. Forskare som försvarar internets grundidé har hamnat i strid med rättsapparater runtom i världen. Bland internetutvecklare byggs nu system för ett anonymt internet.
7. Avsnitt 7
Avsnitt 7, Säsong 22
De minsta dvärgplaneterna är hetast inom rymdforskningen just nu. Till och med lilla Pluto har blivit högintressant. För första gången besöker nu rymdsonder från jorden de märkliga dvärgplaneterna och helt nya världar uppenbarar sig.
8. Flickor och pojkar - födda olika?
Avsnitt 8 - Flickor och pojkar - födda olika?, Säsong 22
Är mäns hjärnor bättre lämpade för att hitta rätt väg och kvinnors inställda på att läsa av känslor? Om det finns sådana könsskillnader i hjärnan: är de då medfödda eller inlärda? Michael Mosley och Alice Roberts är läkare och vetenskapsreportrar.
9. Avsnitt 9
Avsnitt 9, Säsong 22
Barn kan bli upp till 30 procent starkare om de rör sig tillräckligt, menar svenska forskare. Ändå är Sverige ett av de europeiska länder som har minst skolidrott på schemat. Nu kommer nya riktlinjer om barn och rörelse.
10. Uppdrag Rosetta
Avsnitt 10 - Uppdrag Rosetta, Säsong 22
När den europeiska rymdsonden Rosetta lyckades sätta ner en landare på en komet hösten 2014 skrevs rymdhistoria. Miljontals kilometer från jorden tog den lilla landaren prover som ska ge oss inblick i solsystemets allra tidigaste historia.
11. Vilddjurens återkomst
Avsnitt 11 - Vilddjurens återkomst, Säsong 22
Järven är rovdjuret som nästan utrotades i Sverige under 1900-talets första hälft. Till slut fanns bara några få järvar kvar, i fjällen. Men nu gör järven comeback i de svenska skogarna, till och med i Uppland och Stockholms län.
12. Avsnitt 12
Avsnitt 12, Säsong 22
I den här filmen möter man flera av förespråkarna för den så kallade Multiversumteorin, där vårt universum är ett i mängden. I filmen förklarar forskarna vad som fått dem att dra den slutsatsen och hur det påverkar våra liv.
13. Hjärnornas kamp
Avsnitt 13 - Hjärnornas kamp, Säsong 22
Det pågår en kapplöpning om att förstå hjärnan. I Schweiz försöker europeiska forskare bygga en dator som fungerar som den mänskliga hjärnan. I USA satsar Obama-administrationen miljarder på en total kartläggning av hjärnans alla nervceller.
14. Avsnitt 14
Avsnitt 14, Säsong 22
Allergiker har en fattigare bakterieflora än andra. Och det är den här bristen på naturliga och goda bakterier som fått deras immunsystem att reagera så starkt på ämnen som egentligen inte alls är farliga för kroppen - som björkpollen.
15. Massutdöenden
Avsnitt 15 - Massutdöenden, Säsong 22
Vid minst fem tillfällen har allt liv på jorden varit på väg att utplånas. Vissa säger att vi står inför den sjätte katastrofen nu. I kvällens program tar forskarna en närmare titt på massutdöendena i vår historia.
16. Avsnitt 16
Avsnitt 16, Säsong 22
Hur svensk var egentligen armén som följde Gustav II Adolf i döden vid slaget i Lutzen? För första gången undersöks nu kropparna från slagfältet i detalj och en helt ny bild framträder. Chanslösa sköts soldaterna ner av kavalleriet.
17. Sanningen om kalorier
Avsnitt 17 - Sanningen om kalorier, Säsong 22
Hur meningsfullt är det att räkna kalorier i maten? Forskaren Chris van Tulleker försöker ta reda på det genom att mäta kalorier i en mängd vanliga matvaror. Det visar sig att det mesta vi tror oss veta om kalorier i maten inte stämmer.
18. Avsnitt 18
Avsnitt 18, Säsong 22
Möt robotarna som ska rädda liv på platser där inga människor kan vistas. Vetenskapens värld i kväll handlar om forskning kring katastrofer. Dessutom forskaren som följer jihadkrigarna för att förstå vad som skapat deras engagemang.
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback