Upphovsland: Sverige
1. Naturkatastrofer under året som gått
Avsnitt 1 - Naturkatastrofer under året som gått, Säsong 28
Tropiska stormar, jordbävningar, vulkanutbrott och översvämningar. Ett filmteam har under hela 2017 rest jorden runt och följt när jorden visar upp sina mest dramatiska sidor. Vi möter forskare och experter som förklarar varför naturkatastroferna uppkommer och hur vi ska skydda oss.
2. Cheopspyramidens hemligheter
Avsnitt 2 - Cheopspyramidens hemligheter, Säsong 28
I höstas upptäcktes ett tidigare okänt hålrum i Cheopspyramidens inre, vilket snart blev en världsnyhet. Undersökningarna gjordes med hjälp av strålning som kommer från yttre rymden. I dagens film följer vi arbetet som med ny teknik avslöjar 4500 år gamla hemligheter om Egyptens största pyramid.
3. Kriget mot superbakterierna
Avsnitt 3 - Kriget mot superbakterierna, Säsong 28
Människan kommer att förlora mot bakterierna om vi inte snart hittar nya mediciner som är lika effektiva som antibiotika. Michael Mosley ger sig ut på en jakt efter nya vapen mot bakterierna. I ett ovanligt experiment får multiresistenta bakterier från honom själv frodas i en modell och sedan beh...
4. Vulkanen som förändrade världen
Avsnitt 4 - Vulkanen som förändrade världen, Säsong 28
År 1815 skedde ett gigantiskt vulkanutbrott i Indonesien. Utbrottet krävde 100 000 liv i närområdet och drabbade världen med både koleraepidemier, hungersnöd och klimatförändringar. Svaveldioxid kylde jorden och 1816 har kallats året utan sommar. Nu klarläggs Tamboras utbrott med moderna vetenska...
5. Vad är ADHD?
Avsnitt 5 - Vad är ADHD?, Säsong 28
Allt fler barn får ADHD-diagnos och numera även många vuxna, som kanske har kämpat med ett kaotiskt liv i åratal. Den här filmen tittar på orsaker till ADHD och effekterna av det. Fungerar beteendeterapi lika bra som mediciner? Men vad säger att personer med ADHD måste ändra sig?
6. De självkörande bilarnas värld
Avsnitt 6 - De självkörande bilarnas värld, Säsong 28
Vi är på väg in i en värld där bilarna kör utan förare. Men kommer dessa förarlösa bilar verkligen att bjuda oss på det paradis som utlovas? Får vi njuta av behagliga, säkra och miljövänliga resor? Eller öppnar den nya tekniken för ett nytt trafikkaos och helt nya risker? Vi får träffa racerförar...
7. Resan till havets botten
Avsnitt 7 - Resan till havets botten, Säsong 28
Med en specialbyggd ubåt dyker kinesiska forskare tre tusen meter ner till underjordiska vulkaner på havsbotten. Det här är en av världens mest outforskade platser. Det är ett ytterst farligt uppdrag till aktiva vulkaner där vattnet utanför ubåtsfönstret är 400 grader varmt.
8. Liv på Mars
Avsnitt 8 - Liv på Mars, Säsong 28
Svenska forskare har kommit med nya rön om hur små organismer spirar i berg. Den kunskapen hjälper oss att känna igen liv på Mars - om det finns. Snart ska två Marsbilar sändas iväg med uppdrag att borra i marken på den röda planeten.
9. Torium - den andra kärnkraften
Avsnitt 9 - Torium - den andra kärnkraften, Säsong 28
Tekniken var inte förbunden med kärnvapen och forskningen lades ner på 1970-talet. Men idén om torium-reaktorn återkommer gång på gång. Nu berättar vi historien om en kärnkraft som kunde ha varit men inte blev.
10. Resan till solsystemets utkant. Del 1: Voyager på väg
Avsnitt 10 - Resan till solsystemets utkant. Del 1: Voyager på väg, Säsong 28
För över fyrtio år sedan gav de sig iväg, Voyagersonderna, som sedan dess lärt oss så mycket av det vi idag vet om Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Laddade med plutonium fick farkosterna kraft att färdas genom hela solsystemet. Hela tiden har de skickat bilder och data hem till jorden och ...
11. Resan till solsystemets utkant. Del 2: Från Jupiter till evigheten
Avsnitt 11 - Resan till solsystemets utkant. Del 2: Från Jupiter till evigheten, Säsong 28
De två Voyagersonderna som skickades iväg 1977 har lärt oss mycket av det vi idag vet om Jupiter, Uranus, Saturnus och Neptunus. Nu är de på väg mot den interstellära rymden och med sig har de guldskivorna med musik, bilder och fredsbudskap till utomjordingarna.
12. Rösterna i huvudet
Avsnitt 12 - Rösterna i huvudet, Säsong 28
Schizofreni och psykoser skrämmer många, men den senaste forskningen om hjärnan sätter sjukdomarna och hur de ska behandlas i ett nytt ljus. Vi möter människorna som lever med röster i huvudet och forskarna och läkarna som försöker att hjälpa dem.
13. Svamparnas planet
Avsnitt 13 - Svamparnas planet, Säsong 28
Om det dolda rike som styr allt liv på jorden. Vi ser bara fruktkropparna men svamplivet som omger oss är enormt. En livsform som kopplar ihop hela skogar, ett naturens internet, som gör att träd kan kommunicera och skicka ut signaler om fara.
14. Ungas psykiska ohälsa
Avsnitt 14 - Ungas psykiska ohälsa, Säsong 28
Allt fler unga känner oro och ångest. Nu menar den amerikanska forskaren Jean Twenge att användningen av smartphones och sociala medier ligger bakom. Men är telefonerna verkligen orsaken?
15. Neandertalarnas undergång
Avsnitt 15 - Neandertalarnas undergång, Säsong 28
Neandertalarna dog ut efter att ha lämnat ett litet arv av DNA i den moderna människan. Vilka var hindren för att hon skulle kunnat utvecklas sida vid sida med den moderna människan? Man har spekulerat kring klimatet, sjukdomar eller krig mellan raserna. Med hjälp av nya DNA-undersökningar går fo...
16. Kungariken under sand
Avsnitt 16 - Kungariken under sand, Säsong 28
Irakiska Kurdistan är plågat av krig och IS, men här döljer sig städer, akvedukter och uråldriga konstverk. I en av världens mest otillgängliga områden gräver man nu fram en urgammal civilisation. Arkeologer från hela världen undersöker Mesopotamiens skatter och räddar dem från förstörelse.
17. Vår stressade hjärna
Avsnitt 17 - Vår stressade hjärna, Säsong 28
Den digitala informationen flödar över oss hela tiden. Mobil-pling och blinkanden pockar på vår uppmärksamhet. Forskare inom neurovetenskap, sociologi och IT försöker nu förstå hur den ständigt ökande mängden information påverkar våra hjärnor, som till exempel minnet och hjärnans plasticitet.
18. Ozonhålet - och hur vi räddade världen
Avsnitt 18 - Ozonhålet - och hur vi räddade världen, Säsong 28
På 1970-talet upptäcktes att ozonlagret, som skyddar allt levande mot solens farliga strålar, började tunnas ut. Larmet gick över världen och engagerade forskare och politiker. En ung kemist vid namn Susan Solomon löste gåtan om hur ozonhålet uppkom och freoner kunde pekas ut som bovarna. Snabbt ...
Hittade du något som inte stämmer?
Ge din feedback